Mede dankzij de sponsoring van Anéla en aangemoedigd door de positieve reacties van de CA gemeenschap in Nederland is Professor Elizabeth Stokoe ingegaan op de  uitnodiging van Anne de la Croix om een ronde tafel gesprek aan te gaan over haar werk als CA onderzoeker en CARM trainer.

Elizabeth is een expert op het gebied van Conversation Analysis. Op basis van haar expertise als CA-onderzoeker heeft zij de Conversation Analytic Role-play Method (CARM) ontwikkeld. Dit is een relatief nieuwe manier van trainingen geven, waarbij bevindingen uit CA-studies worden gebruikt om professionals bewust te maken van patronen in taal en interactie. Een aantal CA-onderzoekers in Nederland heeft ervaring met CARM of methoden die hierop lijken. Op basis van deze ervaringen, en soms ook dilemma’s wil men graag in gesprek met de bedenker van de trainingen. 

Tijdens de 4 uur durende bijeenkomst hebben zowel ervaren als startende CA-onderzoekers met Elizabeth en met elkaar gesproken over CA en CARM. Bijvoorbeeld over vragen als: op welke manieren zet je de een grote hoeveelheid video/ audio materiaal in voor een CA analyse? Hoe verhouden de vaak diepgaande resultaten uit een CA analyse zich tot afgebakende onderdelen die geschikt zijn voor een training? Hoe kom je tot keuzen over materiaal voor je workshops? Wat geldt als een ‘trainable’ en hoe herken je die in je data? Aan de hand van data uit een van haar onderzoek in Engelse dierenartsenpraktijken heeft Elizabeth de aanwezigen laten ervaren op welke manier zij te werk gaat.

Twijfels, lastige ervaringen en kritische noten mochten worden uitgesproken. Zo zijn er mooie dilemma’s langsgekomen rond het communiceren van CA naar publiek dat niet aan CA gewend is en rond het zoeken naar balans tussen rijke en gedetailleerde analyses en korte, catchy conclusies. Het was een inspirerende bijeenkomst waar duidelijk werd dat je hard werk, veel ervaring én lef nodig hebt om een succesvolle CARM-trainer te worden.

liz

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s